APK-keurmeester nummer 83 december 2018

In deze uitgave o.a. aandacht voor viergas- en roetmeters, de beoordeling van stads- en dagrijlichten, en hoe zit het precies met de controle van emissies van voertuigen met meerdere brandstoffen? Op de voorpagina keurmeester Tom Westdijk jr. over internationaal exceptioneel transport: ‘Onze opleggers kunnen ladingen tot en met 450 ton aan.’ Martijn van Eikenhorst van RAI Vereniging vertelt over de SO-APK: 'We overleggen bijvoorbeeld over nieuwe regels voor APK-testapparatuur.' Achterop oud-eigenaar transportbedrijf Rijk Wibbelink over zijn Scania oldtimer uit 1968: ‘Veiligheid is een vereiste. Goed dat de APK-keuring bestaat.'

 

1 november.

Per 1 november 2018 wijzigt de lay-out van het APK-rapport. Brief hierover is verstuurd naar de APK-keurmeester.

Klik hier voor de Brief.


APK-keurmeester nummer 82, oktober 2018

In deze uitgave o.a. extra aandacht voor de nieuwe APK-regels. Ook komen de nieuwe eisen voor roetfilters en mistvoorlichten aan bod. Op de voorpagina keurmeester Gerben Wenneker van autobedrijf Arendsen: ‘We hebben een camera die kentekens herkent. Ik krijg dan een appje als mijn klant eraan komt.’ RDW-manager Willem Rijnberg vertelt over de veranderingen bij zijn afdeling Toezicht en over de ontwikkelingen binnen de APK. Achterop autoliefhebber Vincent Mekel over zijn rode BMW 2000 en zijn keurmeester: ‘Het is fijn om te weten dat iemand met verstand van zaken ernaar kijkt. Klik hier om naar het vakblad te gaan.


APK-keurmeester nummer 81, juni 2018

In deze uitgave o.a. speciale aandacht voor remmen en banden in de misser top 10. Juiste registratie tellerstand belangrijk voor voertuigeigenaar. De belangrijkste regels voor hefbruggen. En wat te doen met een buitenlands APK-rapport? Op de voorpagina aankomend keurmeester Richard Bouma, die door collega’s een ‘sleutelwonder’ genoemd wordt. Plus een interview met Annie Kempers van het Nationaal Kenniscentrum EVC. Achterop vertelt Cor Hoevenaars over zijn VW Kever uit 1970: ' Uiteindelijk heb ik veel laswerk gedaan, aan de carros­serie en het onderstel. Elke stap liet ik een vriend meekijken. Hij is keurmeester, dus hij kon goed zeggen wat wel en niet veilig was'. Om naar de RDW website te gaan: Klik hier om naar het blad APK-keurmeester te gaan. 


 20 mei 2018 update APK regelgeving. O.a.: Alleen lekkage van water toegestaan, div. controlelampjes komen er bij, pasfoto op keuringspas (eerder), mistlamp afstelling, aanwezigheid van roetfliter, parkeerrem vertraging naar 1,6 m/s2, k -waarde naar 0,7. enz. Voor meer informatie stuur een bericht via het contactformulier.


december 2017, nieuw voor januari 2018.

De RDW heeft geconstateerd dat het bij verschillende voertuigen moeilijk is om het emissie gerelateerd diagnostisch boordsysteem (EOBD) tijdens een APK uit te lezen. Het gaat onder andere om de voertuigen die op de ‘uitzonderingslijst EOBD uitlezing’ staan vermeld. Hierdoor is de werkwijze voor EOBD uitlezen tijdens de APK aangepast. In de brief leest u hier meer over. De brief is te downloaden op www.handboek.rdw.nl  of stuur een berichtje en wij sturen u de brief in PDF formaat.

 


APK-keurmeester nummer 79, december 2017.

In deze uitgave o.a. de effecten en resultaten van risicogestuurd (steekproef) toezicht, de bevoegdheidspas, de regels voor remproeven, een interview met Kees Pereboom van RAI Vereniging over onder meer roetfiltercontrole en EOBD, vragen over gasinstallaties, uitlaten en spiegels. En achterop Ron de Haer en zijn Ford Capri uit 1971: ‘Doe mij maar een APK, dan weet ik zeker dat het veilig is.’ klik hier om naar het blad APK-keurmeester te gaan.


APK-keurmeester nummer 78, september 2017

In deze uitgave o.a. de aangepaste regelgeving rondom roetfilters, de vermeend onterechte goedkeuring, een interview met Ron Troost van NMi over gecertificeerde meetapparatuur, vragen over het derde remlicht en de zijdelingse afscherming van bedrijfsauto’s? Achterop Wim Brock en zijn Daf 33 uit 1968: ‘Mijn oldtimers laat ik óók keuren, voor de veiligheid.’ 


APK-keurmeester nummer 77, juni 2017

In deze uitgave o.a. het keuren van (hybride) elektrische auto’s, de controle van led- en xenon-dimlichten, een interview met Gerrit Kadijk van TNO over het beproeven van roetfilters, vragen over het beoordelen van roest aan een veerschotel, en wat zijn de eisen voor het aantal groot lichten? Achterop Erik Koenders en zijn Triumph TR4 uit 1962: ‘De APK vind ik belangrijk voor de veiligheid.’ Bron: RDW APK-keurmeester.


17-03-2017. Update APK-regelgeving. https://handboek.rdw.nl 


 APK-keurmeester nummer 76, maart 2017

In deze uitgave o.a. wijzigingen in de APK-regelgeving, controle op uitlaatgassen bij LPG, een interview met Martin Huisman over het aanpakken van tellerfraude,
Euro 6-motoren, aanlopende remmen en het demonteren van onderdelen voor een APK. Op de cover staat keurmeester André Schoonderwoerd. En achterop ontwerper Ewalt Pol: ‘Door de APK zonder pech op pad met mijn veilige Volvo.’